A Greencom internet szolgáltatáshoz alapvetően egy modemet biztosítunk, amely egy számítógép vezetékes csatlakoztatását teszi lehetővé. Amennyiben több eszközön szeretné az internetet használni vezetéken vagy anélkül, akkor egy WIFI routerre van szüksége.

A következő sorokban segítséget nyújtunk, hogyan kell szolgáltatásunk mögé helyesen beállítani a routert. (A router gyártók termékeinek beállítása eltérő lehet.)

Router beállításához szükséges alapvető információk:

  • A Greencom nem használ felhasználó nevet, sem jelszót! Az internet modem speciális azonosító száma van rögzítve rendszerünkben, amely alapján a központi gépünk eldönti, mely modem csatlakozhat hozzá.
  • DHCP, tehát dinamikus IP cím szolgáltatást használunk, így a routernek is ezt kell megadni kapcsolódás típusnak.
  • Fontos, hogy amíg a router összeszerelése, beállítása történik, addig  érdemes a modemet áramtalanítani. Erre azért van szükség, mert rendszerünk a modem azonosítása után mint egy átjáró, a mögé bekötött eszköznek ad IP címet, és a rendszerünk megjegyzi ezt az eszközt. Ahhoz, hogy ez az eszköz “elfelejtődjön” rendszerünkben és újabb eszköznek adjon engedélyt az internethez történő csatlakozáshoz, a modemet áramtalanítani kell pár percre. Áramtalanítás vagy újra indítás nélkül a jó beállítások esetén sem fog a router az internethez csatlakozni!
  • A modemből kijövő UTP kábelt (RJ45 csatlakozóval) a router  WAN csatlakozóba csatlakoztassa, amely az újabb router típusokon kék színnel jelölt aljzatot jelenti.
  •  A router beállításhoz össze kell kötnie számítógépét a router sárga színű 1-4-ig valamelyik portjával és be kell lépni a router kezelő felületére. Ehhez nyisson egy böngészőt és a címsorba adja meg a router alján leírt linket vagy IP címet, felhasználó nevet és jelszót! Amint a router megkapja a Dinamikus IP cím beállítást (DHCP), mentse el a beállításokat és a router újra indítása után helyezze áram alá a modemet is.
  • Amennyiben a beállításokat helyesen adta meg és a mentés, újra indítás is sikeresen megtörtént, a kábeles internet kapcsolat már 1-2 perc múlva működni fog.
  • A wifi jelszóval történő levédéséhez használja a routerhez kapott beállítási segédletet! Amennyiben ez már nem áll rendelkezésére, úgy a router típus száma alapján könnyedén talál beállítási segédletet az interneten.
    cable_modem_to_wifi_router